Рециклиране на тонер касети

Ето една хубава статия относно Рециклирането на тонер касети:

Процеса на рециклиране на тонер касети, известен още като рефил, пълнене, стрийминг и др. се състои в възстановяване на качеството и способността на празна тонер касета, да печата отново, близко до оригиналната.

Защо се налага това?

Съществуват четири основни технологии на печат, матричната, мастилено-струйната, лазерната, гел технологията. Всяка от тях има отличителните си белези, предимства и недостатъци спрямо останалите и има утвърдена пазарна ниша.
Матричните принтеси се ползват масово, където се налага обемен и евтин печат изцяло на текст, без изисквания на качеството, освен да се чете - масово се ползват при фискални устройства, в счетоводството, при издаване на фактури, банковата сфера. То не е подходящо за домашният потребител и за фирми, където документите трябва да имат естетичен вид.
Мастлиено-струйните принтери са евтини, ориентирани към домашният потребител, задоволително качество на печат, предлагат черно-бял и цветен печат, лесно се комбинират в мултифункционални устройства тип - скенер, факс, принтер в едно, като цената остава в разумната граница - 150лв.
Лазерните принтери се характеризират с бърз и безшумен печат с високо качество и ниска цена. подходящи са както за дома, така и за малък, среден и голям офис. предлагат монохромен (черно-бял) и цветен печат. Средна цена за принтера, средна цена за печата, висока рентабилност спрямо мастилено-струйните.
Гел принтерите са сравнително нова технология на печат, където също се съчетава ниска цена на печата и ниска цена на консуматива, но все още нямат голям пазарен дял, поне у нас.

Тази статия е насочена към лазерният печат и начините за намаляване на цената му. Но няма да акцентирам в самата технология, а в разработените методи за обработка на вече използваните консумативи при него.

За да печата лазерният принтер се нуждае основно от консуматив - тонер (касета, шпула).Самият тонер се прави от сажди и др. поли-съставки, които са изключително канцерогенни и вредни в прахообразно, ненанесено на листа и изпечено състояние. За това моят съвет е при работа с лазерен принтер, при разсипване на тонер от някоя част от принтера, не го вдишвайте и рапрашавайте в помещението.
При принтерите от висок клас, поради ползването им главно за рекламна и др. цел има програми, където производителя предлага консуматива безплатно, а се заплащат броят изпечатани копия. Но при евтините, монохромни, лазерни принтери за дома и малкият офис, такава политика няма и понякога се стига до там, че нова касета (консуматив) достига до 75% от цената на принтера. Касетите (консуматива) с който идва новият принтер обикновено е зареден за 1000 - 1500 копия при 5% запълване на листа. В сравнение с мастилено-струйните където консуматива е за 150-200стр, рентабилността е до 700%, но на фона на 150лв за нов консуматив, цената все още е непосилна за нашият пазар.

Защо обаче се получават такива цени, когато самият принтер е с 40% по - скъп от консуматива му?
Поради наличието на доста големи фирми, които произвеждат принтери насочени към дома и офиса, целта е винаги една:

По - ниска цена от конкурентите и доста от марките я постигат. А когато веднъж потребителя си купи принтер, е по - лесно да го накараш да си купи после скъп консуматив, отколкото скъп принтер с евтин консуматив, преди продажбата. Е у нас е открито заобикаляне на тази пазарна политика и се нарича:

Рециклиране на консуматив

Самият процес включва почистване на празната тонер касета (коруба\Cartridge) от т.н. остатъчен тонер, наливане на нов тонер, смяна на барабан, въртящи се части, нож и др., смяна на чип.
На пазара има фирми като нас , които предлагат тонер бутилки с готова тонер смес за доста богата гама от модели принтери, които струват от порядъка на до 20лв, барабани, ножове и т.н. са част от механизма на касетата за подаване на тонера и не винаги по правило се сменят, зависи изцяло от модела на касетата, цената им е до 30лв. Някои касети са направени така, че частите в нея да издържат до 7рефила, други позволяват само до 1, след това е нерентабилно.

Самият производител не спи и не си затваря очите и внедрява определени защити спрямо рециклирането на консумативите му. Консумативите за по - скъпите модели имат към корубата си, чип. този чип освен че е програмиран за определен брой копия и дори да има тонер за още толкова при достигане на определеният брой копия спира да печата. Разбира се и за това е намерено решение, чрез препрограмиране или замяна с неоригинални чипове, но вършат същата работа. Друг механизъм е самите касети да се правят да не издръжат на повече от определен брой копия. при преминаването им, барабана се износва или корубата се пука.

Големите фирми като Дигитален Печат ЕООД инвестират в персонала си, за защита от канцерогенните тонери, инвестират в качеството, като подлагат касетите на тест, инвестират в бърза доставка, опаковка, вид.

Ако не държите на нищо от гореизброеното просто потърсете некфалифициран сервизен техник или рециклатор. Но при проблем с касетата и принтера, бъдете готови да закупувате нов принтер или консуматив.

За рентабилността - тя може да бъде усетена, дори от потребител с принтер за вкъщи, на който печата веднъж седмично. Пести по веднъж на година най - малко 40лв от консуматив. А и самите рециклирани касети съдържат тонер за доста повече копия от оригиналните. Друг тънък момент е, че прозводителя слага в новите принтери т.н. стартови касети, които са за по - малко копия от стандартните. На практика печелите до 400копия в повече от оригиналната за един рефил.
Дори да сте собственик на принтер, консуматива му да е създаден да издържа дори на 1 рефил, пак сте на печалба от това.

За риска от рециклиран консуматив - за ралика от мастилено-струйният рефил, където съществува риска да потече мастило и да изгори електрониката или каретката на принтера, тук при некачествен рефил губите само от качеството на печата. Увреждане на принтера може да се получи в доста рядки случай, ако например обърнат или разменят част от касетата неправилно или ако сложат коренно различен тонер. Загубата е главно в влошено качество на печат: буквите са бледи, има следни от тонер в края на листа, прави фон и т.н. Дигитален печат ЕООД предлага гаранционна замяна или ремонт на рециклираните от нас консумативи.

За ползата на пазара и производителя - не може да се каже категорично, че производителя губи от рециклирането. Колкото и да ви рециклират касетата, накрая се стига до закупуването на оригинална или съвместима, поради крайно неизгодна амортизация. Ако пък е толкова масов принтер, че дори консуматива да се намира рециклиран под път и над път, то този принтер ще се купува още и още и печалбата от него се запазва.

Други предимства - не е тайна, че има до 10 вида смеси за тонер, че Samsung и Xerox в ниският клас принтери са като капка вода, консумативите им са съвместими. HP и Canon, могат да си омешат касетите на няколко модела принтера и да не се разбере разликата и т.н.

Ако се замисляте какъв принтер да си закупите, замислете се не само за цената, но и за цената която ще заплатите след това..

Дигитален Печат ЕООД Ви съветва преди всяка покупка да се консултирате със специалист относно функциите които трябва да изпълнява Вашата нова печатаща или копираща техника. Ние ще Ви посъветваме за класа устроийство което Ви е необходимо спрямо обема от работа който предвиждате.

Красимир Петров – сервизен техник

Дигитален Печат ЕООД

София