Как да поръчам?

Потребителят има възможност да извърши покупка на консумативи и тонери от онлайн магазина ни след като се е регистрирал и влезе в своя профил или да го направи като гост на сайта. Поръчването на определена стока става чрез натискане на бутона "Добави в количка" на желаната стока. Това действие представлява волеизявление, което обвързва със силата на договор Потребителя и Търговеца изрично. При посочени, неверни имена, сгрешен /непълен/ адрес, телефонен номер или неточен е-майл адрес от страна на Потребителя, при подаване на заявката се счита същата за невалидна и не възниква задължение за нейното изпълнение от страна на Търговеца.
Заявката поражда действие между страните след проверка на наличността на заявената за покупка стока и след като Търговеца се свърже по телефона с Потребителя, който от своя страна трябва още веднъж недвусмислено да потвърди поръчката си. Онлайн магазина изпраща на заявителя автоматично генерирано съобщение на е-майл адреса, който съдържа детайлизирана справка за направената от него поръчка на офис консуматив, тонер или офис техника и нейният статус към момента. След като Търговеца изпълни заявката и промени статуса на поръчката Потребителя получава е-майл, в който е изписан номера на пратката за нейното проследяване.
От съображения за сигурност когато регистрираният Потребител направи поръчка на отоплителни тела се записва неговия IP адрес.